Prawa autorskie

środa, 1 października 2014

Tort z malinami


Dziś będzie tort, ale już w słodkiej wersji, bo z malinami i kremem na bazie serka mascarpone.
Jeśli chodzi o biszkopt, to skorzystałam ze sprawdzonego przeze mnie już wielokrotnie przepisu zamieszczonego na stronie MojeWypieki.
Cała reszta to już moja czysta improwizacja :)




Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 125 ml malinówki (u mnie domowej produkcji) do nasączenia biszkoptów
  • 500 g malin
  • czekolada mleczna do dekoracji


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiane dodać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (u mnie średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w uchylonym piekarniku.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany wcześniej serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.

Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden z nich nasączyć połową malinówki. Na wierzch rozsmarować połowę kremu, na który ułożyć maliny i powciskać je w krem. Przykryć drugim blatem. Wierzch drugiego blatu także nasączyć pozostałą malinówką. Wierzch tortu oraz jego boki przykryć pozostałym kremem. Udekorować wierzch startą na grubych oczkach czekoladą i świeżymi malinami.
Przed podaniem tort schłodzić w lodowce przez min. 3h.

Smacznego!



1 komentarz: