Prawa autorskie

piątek, 10 października 2014

Tarta ze śliwkami i bezą



Słodkie tarty nie są moim faworytem, ale ta skradła moje serce. Bardzo dawno nie jadłam tak pysznego wypieku. Przepis zaczerpnęłam od Ivki , zamieniając w przepisie jedynie kakao na cynamon.
Zaczynam zmieniać swoje nastawienie do tych słodkich kruchości.


Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki (ja dałam krupczatkę)
  • 100 g schłodzonego masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru

Dodatkowo:
  • 600 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • cynamon


Do miski wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy masło i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier puder, jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Formę do tarty (u mnie średnica 28 cm) wysmarować dokładnie masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć ćwiartki śliwek i obsypać cynamonem. Podpiec całość przez ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować ok. 2 min.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pianę i piec przez ok. 20 min, aż beza się zarumieni.

Smacznego! 






1 komentarz:

  1. Piękna! Intensywne, soczyste śliwki ze słodką, chrupiącą bezą... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń