Zapiekanka makaronowa w sosie dyniowo-pomidorowym z dodatkiem kurczaka i czerwonej papryki.
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryczki chilli
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 mozzarella
- sok z ½ cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Składniki na sos dyniowo-pomidorowy:
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką
papryką, wymieszać z sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 30 min. Makaron
ugotować al dente w solonym wrzątku.
Kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do
miski z ugotowanym makaronem. Na patelni dolać oleju i zeszklić cebulę
pokrojoną w piórka. Dodać do makaronu. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, a
papryczkę chilli drobno posiekać. Dodać
wszystko do makaronu.
W naczyniu wymieszać puree z dyni oraz passatę pomidorową.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kurkumy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. przełożyć makaron z
kurczakiem i warzywami. Całość zalać sosem dyniowo-pomidorowym. Na wierzch
poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.
Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35
min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz