Prawa autorskie

poniedziałek, 13 października 2014

Zapiekanka makaronowa w sosie dyniowo-pomidorowym


Zapiekanka makaronowa w sosie dyniowo-pomidorowym z dodatkiem kurczaka i czerwonej papryki.




Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mozzarella
  • sok z ½ cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Składniki na sos dyniowo-pomidorowy:
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać z sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 30 min. Makaron ugotować al dente w solonym wrzątku.

Kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do miski z ugotowanym makaronem. Na patelni dolać oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do makaronu. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, a papryczkę chilli  drobno posiekać. Dodać wszystko do makaronu.

W naczyniu wymieszać puree z dyni oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kurkumy.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. przełożyć makaron z kurczakiem i warzywami. Całość zalać sosem dyniowo-pomidorowym. Na wierzch poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.

Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz