Prawa autorskie

sobota, 15 listopada 2014

Lazania z kurczakiem, pieczarkami i porem


Tym razem będzie szybko, ale nie mniej smacznie.
Lazania z kurczakiem, pieczarkami i porem w sosie śmietanowym.


Składniki:
  • makaron do lazanii
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 150 g sera żółtego
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Natrzeć solą, pieprzem i curry. Pieczarki i por (białą część) obrać i pokroić w plastry.
Rozgrzać na patelni olej, przesmażyć kurczaka. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, a pod koniec dodać por. Chwilę smażyć. Dodać natkę pietruszki, podsmażonego kurczaka i wymieszać.

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Dno wyłożyć płatami makaronu, następnie część farszu i odrobinę starkowanego sera, przykryć płatami makaronu i tak kolejno do wyczerpania farszu, kończąc na płatach makaronu.

Jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na wierzch lazanii oraz rozsypać odrobinę sera. 

Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. świetna alternatywa dla tradycyjnej lazanii! uwielbiam pora, dlatego z pewnością skuszę się na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń