Prawa autorskie

wtorek, 18 listopada 2014

Sernik mokka z gruszkami




Jest to zdecydowanie polska wersja sernika - bo ciężka, ale połączenie smaków jest tu bardzo zgrane. Upiekłam go drugi raz, ale tym razem zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis, zmniejszając ilość cukru w cieście oraz masła w samej masie serowej. Wyszedł idealnie, a najlepszy jest na drugi dzień :)


Składniki na ciasto kruche:
  • 125 g masła, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g masła


Dodatkowo:
  • 3-4 świeże gruszki (mogą być z syropu lub kompotu)


Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, uformować kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki lub zamrażarki, aby stwardniało.

Przygotować masę serową. Wszystkie podane składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać żółtka i twaróg. Ucierać tylko do połączenia się składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej. 

Gruszki obrać i pokroić w grubszą kostkę.

Formę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem (w tortownicy tylko dno, boki wysmarować masłem) i starkować jedną cześć ciasta kruchego. Rozłożyć je równo na dnie formy. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a następnie pokrojone gruszki. Całość zakryć pozostałym starkowanym ciastem kruchym.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min. Sernik studzić lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!


Źródło: MojeWypieki

2 komentarze:

  1. Niesamowicie kuszący, bardzo mi się takie połączenie smaków podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam go już kiedyś. Całkiem smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń