Prawa autorskie

czwartek, 20 listopada 2014

Pizza bolognese



Sos bolognese zazwyczaj ląduje w towarzystwie makaronu. U mnie dla odmiany czasami ląduje na cieście drożdżowym, tworząc treściwą pizze. A jak pizza to wiadomo, że z dodatkami można kombinować na różne sposoby.


Składniki na spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, mięta suszona

Dodatkowo:
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pomidora
  • 1 mozzarella


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki pszennej + 50 ml mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę pszenną z pełnoziarnistą i solą. Dodać oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Umieścić je w misce i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 h.

Przygotować farsz. Mięso podsmażyć na patelni, dodając sól, pieprz i paprykę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dalej smażąc. Chwilę później dodać passatę pomidorową, roztartą miętę i podgrzewać całość, aż sos zgęstnieje. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto, szybko wyrobić, uformować kulę i rozciągnąć lub rozwałkować na placek o dowolnej grubości. Na wierzch wyłożyć równomiernie farsz, rozrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wyłożyć plastry pomidora oraz mozzarellę.

Piec w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku ok. 20 stopni przez 15 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz