Prawa autorskie

czwartek, 27 listopada 2014

Pomidorowe bułeczki z cebulką


Domowego pieczywa nigdy za wiele.
Do bułeczek pomidorowych z MojeWypieki, które bardzo lubię, dodałam cebulkę.
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam zarówno tych z pomidorami, jak i tych z cebulką, więc postanowiłam połączyć oba smaki w jedno.
Wyszły pyszne!





Składniki (na 8 bułek):
  • 350 ml wody
  • 115 g suszonych pomidorów w oliwie, drobno posiekanych
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 14 g drożdży świeżych
  • 2 cebule drobno posiekane i zeszklone na łyżce oliwy


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50 ml wody + 2 łyżki mąki + 1 łyżeczka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać wyrośnięty rozczyn i robić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1 – 1,5 h).

Po tym czasie ciasto szybko wyrobić, podzielić na 8 równych części i z każdej z nich uformować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na ok. 30 min).

Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.

Smacznego!




Źródło (przed modyfikacją):  MojeWypieki

1 komentarz:

  1. O mniam, musiały być pyszne :) Nie ma jak domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń