Domowego pieczywa nigdy za wiele.
Do bułeczek pomidorowych z MojeWypieki, które bardzo lubię, dodałam cebulkę.
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam zarówno tych z pomidorami, jak i tych z cebulką, więc postanowiłam połączyć oba smaki w jedno.
Wyszły pyszne!
Składniki (na 8
bułek):
- 350 ml wody
- 115 g suszonych pomidorów w oliwie, drobno posiekanych
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 14 g drożdży świeżych
- 2 cebule drobno posiekane i zeszklone na łyżce oliwy
Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50 ml wody + 2 łyżki mąki + 1
łyżeczka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w
misce, dodać wyrośnięty rozczyn i robić na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1 – 1,5 h).
Po tym czasie
ciasto szybko wyrobić, podzielić na 8 równych części i z każdej z nich
uformować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na ok. 30 min).
Piec w temperaturze
180 stopni przez 15-20 min.
Smacznego!
Źródło (przed modyfikacją): MojeWypieki
O mniam, musiały być pyszne :) Nie ma jak domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuń