Prawa autorskie

sobota, 8 listopada 2014

Strucla z twarogiem i kruszonką


Została mi kostka twarogu, a że drożdże zawsze mam w lodówce, to pomysł przyszedł sam.
Zapraszam na pyszną struclę nadzianą twarogiem :)


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie twarogowe:
  • 250 g twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1 żółtko
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na kruszonkę:
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50 ml mleka +1 łyżeczka cukru + 2 łyżki mąki) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę  z cukrem, szczyptą soli. Dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 h.

Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami na nadzienie. 
Przygotować kruszonkę. Rozpuścić masło, dodać cukier puder, mąkę i wymieszać widelcem, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić i rozwałkować na prostokąt, podsypując odrobiną mąki. Na środek wyłożyć nadzienie twarogowe, krótsze boki lekko założyć do środka, a całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, końce zlepić. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Struclę naciąć na środku, przykryć ściereczką i dostawić na ok. 30 min. do napuszenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min.

Smacznego!






1 komentarz: