Została mi kostka twarogu, a że drożdże zawsze mam w lodówce, to pomysł przyszedł sam.
Zapraszam na pyszną struclę nadzianą twarogiem :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 40 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie twarogowe:
- 250 g twarogu półtłustego (zmielonego)
- 1 żółtko
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli olejku waniliowego
Składniki na kruszonkę:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50 ml mleka +1 łyżeczka cukru + 2 łyżki mąki) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę z cukrem, szczyptą soli. Dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 h.
Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami na nadzienie.
Przygotować kruszonkę. Rozpuścić masło, dodać cukier puder, mąkę i wymieszać widelcem, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić i rozwałkować na prostokąt, podsypując odrobiną mąki. Na środek wyłożyć nadzienie twarogowe, krótsze boki lekko założyć do środka, a całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku, końce zlepić. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Struclę naciąć na środku, przykryć ściereczką i dostawić na ok. 30 min. do napuszenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min.
Smacznego!
pyszności :)
OdpowiedzUsuń