Prawa autorskie

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Lemoniada rabarbarowa


Orzeźwienie na pierwszy dzień lata!


Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 l wody

Dodatkowo:
  • cytryna/limonka
  • świeże listki mięty
  • kostki lodu

Rabarbar umyć i pokroić w 2-3cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a rabarbar lekko zmięknie. Następnie dodać 1 l wody i całość gotować ok. 10-15 min. do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru. Przestudzić i wstawić do lodówki na noc. 

Następnego dnia przecedzić na sitku wywar. Dodać kolejny 1 l wody, wycisnąć sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić według preferencji.  Podawać z plasterkami cytryny/limonki, miętą i kostkami lodu.

Smacznego!


1 komentarz: