Orzeźwienie na pierwszy dzień lata!
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szkl. cukru
- 2 l wody
Dodatkowo:
- cytryna/limonka
- świeże listki mięty
- kostki lodu
Rabarbar umyć i pokroić w 2-3cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać
cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a rabarbar lekko zmięknie. Następnie
dodać 1 l wody i całość gotować ok. 10-15 min. do całkowitego rozpadnięcia się
rabarbaru. Przestudzić i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia przecedzić na sitku wywar. Dodać kolejny 1 l
wody, wycisnąć sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić według preferencji. Podawać z plasterkami cytryny/limonki, miętą
i kostkami lodu.
Smacznego!
To ja poproszę taką pyszną lemoniadkę :-)
OdpowiedzUsuń