wtorek, 2 czerwca 2015

Kotlety drobiowe z botwiną




Drobiowe kotlety/burgery z botwiną przewijają się co jakiś czas w internecie, więc skusiłam się na ich przygotowanie według własnej wersji.


Składniki (ok. 12 szt.):
  • 500 g mięsa drobiowego, mielonego
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Z umytej botwiny odciąć buraczki. Posiekać oddzielnie liście, łodygi i obrane buraczki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć buraczki, aż zmiękną. Dodać łodygi, przesmażyć 2-3 min i dodać posiekane liście. Całość smażymy jeszcze 1-2 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa razem z koperkiem i natką pietruszki. Dodajemy przestudzoną botwinę, sok z cytryny, wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 

Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...