Drobiowe kotlety/burgery z botwiną przewijają się co jakiś czas w internecie, więc skusiłam się na ich przygotowanie według własnej wersji.
Składniki (ok. 12 szt.):
- 500 g mięsa drobiowego, mielonego
- 1 pęczek botwiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Z umytej botwiny odciąć buraczki. Posiekać oddzielnie
liście, łodygi i obrane buraczki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć
buraczki, aż zmiękną. Dodać łodygi, przesmażyć 2-3 min i dodać posiekane
liście. Całość smażymy jeszcze 1-2 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę drobno
siekamy, dodajemy do mięsa razem z koperkiem i natką pietruszki. Dodajemy przestudzoną
botwinę, sok z cytryny, wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotlety. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na kotlety
OdpowiedzUsuń