Prawa autorskie

piątek, 31 lipca 2015

Szaszłyki na dwa sposoby




Niby sezon grillowy w pełni, jednak pogoda nie zachęca do wystawiania grilla na zewnątrz. 13 stopni na słupku rtęci i intensywne opady deszczu to już zupełne przegięcie w pełni lata ;(
Ja w tej sytuacji ratuję się piekarnikiem, z którego ostatnio wyjechały szaszłyki w dwóch odsłonach.


Składniki na marynatę do kurczaka (na oba rodzaje szaszłyków):
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pieprz, oregano, tymianek

Patyczki od szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 30 min.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić w dość grubą kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min.


Szaszłyki z kurczakiem i warzywami


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cukinia
Warzywa pokroić w dużą kostkę, a cebulę w piórka. Nadziewać na patyczki naprzemiennie zamarynowanego kurczaka, paprykę, cebulę oraz cukinię.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Piec ok. 25 min, aż szaszłyki się zarumienią. Między czasie należy obrócić szaszłyki).



Szaszłyki hawajskie


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 ananasa świeżego
  • 1 papryka

Paprykę i ananasa pokroić w dużą kostkę. Nadziewać na patyczki naprzemiennie zamarynowanego kurczaka, ananasa oraz paprykę.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Piec ok. 25 min, aż szaszłyki się zarumienią. Między czasie należy obrócić szaszłyki).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz