Prawa autorskie

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sok z malin



Domowy sok z malin to mój faworyt na zimowe przeziębienie!



Składniki:
  • 1 kg malin
  • 500-600 g cukru


Przygotować duży słój. Umyte maliny przekładać do słoja naprzemiennie z cukrem. Słój przykryć gazą i odstawić na 24 h, żeby owoce puściły sok. Można ostawić na trochę dłużej, ale należy uważać, żeby owoce nie zrobiły się „pijane” ;)

Maliny odcedzić na sicie, a następnie przez gazę odcisnąć jak najwięcej soku. Jeśli w słoiku zostanie na dnie cukier, należy go dodać do soku. Sok zagotować. Przelać jeszcze gorący do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, do ostudzenia.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz