Jeśli mają być porzeczki to głównie w towarzystwie kruchego ciacha i czapy bezowej.
Składniki na ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Składniki na bezę:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g porzeczek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem (dno i boki). Składniki
na ciasto kruche umieścić w misce i szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić
formę, dno nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na ok. 30-40 min. Porzeczki
wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Schłodzony ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i podpiec ok. 20-25 min, ż się lekko zarumieni. W tym czasie przygotować
bezę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce
cukier. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać.
Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki i całość przykryć
pianą z białek. Całość piec ok. 20 min. Jeśli beza zbyt szybko się rumieni,
należy przykryć tartę folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz