Prawa autorskie

poniedziałek, 30 listopada 2015

Bułki hamburgerowe pełnoziarniste


Bułki należą raczej to tych cięższych, ale to za sprawą mąki pełnoziarnistej, jednak bardzo smaczne zarówno jako baza do burgerów jak i zwykła buła do wędliny, sera czy dżemu.


Składniki (na 8 szt. dużych):
  • 300 g mąki pszennej zwykłej np. typ 650
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 250 g ciepłej wody
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 30 g cukru
  • 1 jako
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże +2 łyżki mąki pszennej zwykłej + łyżeczka cukru + 50 g wody) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 -1,5h.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej z nich formować bułki i układać w sporym odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę ściereczka i odstawić na ok. 20-30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem bułeczki wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać sezamem.

Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez ok. 15 min., aż się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego!
 
Źródło: Modern Taste





1 komentarz: