Prawa autorskie

czwartek, 5 listopada 2015

Sałatka gyros (odchudzona)



Moja wariacja na temat sałatki gyros. 
Odmieniona, odchudzona, ale w dalszym ciągu przepyszna!



Składniki:
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 4-5 ogórków konserwowych (mój przepis)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g podprażonych pestek dyni

Składniki na sos:
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na marynatę do kurczaka:
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty połączyć ze sobą, dodać kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 30 min.

Składniki sosu połączyć ze sobą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawić do lodówki.
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w plasterki.

Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub upiec w piekarniku.

W dużej misce układać warstwami: kapustę pekińską, sos, kurczak, cebulka, ogórek kukurydza, pestki dyni, sos i znowu kapusta, sos i tka do wyczerpania składników, kończąc na kapuście.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz