Moja wariacja na temat sałatki gyros.
Odmieniona, odchudzona, ale w dalszym ciągu przepyszna!
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 4-5 ogórków konserwowych (mój przepis)
- 1 puszka kukurydzy
- 50 g podprażonych pestek dyni
Składniki na sos:
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Składniki na marynatę do kurczaka:
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty połączyć ze sobą, dodać kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
Składniki sosu połączyć ze sobą z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawić do lodówki.
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w plasterki.
Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub upiec w piekarniku.
W
dużej misce układać warstwami: kapustę pekińską, sos, kurczak, cebulka,
ogórek kukurydza, pestki dyni, sos i znowu kapusta, sos i tka do
wyczerpania składników, kończąc na kapuście.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz