Prawa autorskie

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernik staropolski (dojrzewający) - etap II


Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego.
Ciasto w I etapie dojrzewało ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki.


Składniki:

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Ciasto na piernik podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm. Każdy z blatów przestudzić. Blaty przełożyć powidłami, zawinąć w arkusz papieru i obciążyć całość. Wstawić do lodówki na 3-4 dni do skruszenia.
Po tym czasie piernik można polać polewa i ozdobić posypką cukrową, lub bakaliami.

Składniki na polewę czekoladową:
200 g gorzkiej cekolady
60 g masła

Masło oraz połamaną czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić. Udekorować piernik polewą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz