Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego.
Ciasto w I etapie dojrzewało ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki.
Składniki:
- Piernik staropolski (dojrzewający) - I etap
- ok. 800 g powideł śliwkowych
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Ciasto na piernik podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm. Każdy z blatów przestudzić. Blaty przełożyć powidłami, zawinąć w arkusz papieru i obciążyć całość. Wstawić do lodówki na 3-4 dni do skruszenia.
Po tym czasie piernik można polać polewa i ozdobić posypką cukrową, lub bakaliami.
Składniki na polewę czekoladową:
200 g gorzkiej cekolady
60 g masła
Masło oraz połamaną czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić. Udekorować piernik polewą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz