To już naprawdę ostatni dzwonek na przygotowanie piernika staropolskiego. Ja w tym roku wyrobiłam się z czasem, ale nie wyrobiłam się ze zdjęciami. Swój piernik przygotowałam już tydzień temu, ale zdjęcie zrobiłam dopiero wczoraj (dlatego jest takie nieatrakcyjne).
A jak już to ciasto dojrzeje to będą z niego pierniczki!
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego
- 1,5 szkl. cukru (lub odrobinę mniej)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pól łyżeczki soli
- 2 torebki (po 40 g jedna) przyprawy korzennej do piernika
Miód, cukier oraz masło umieścić w rondelku i zagotować, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i ostawić do przestygnięcia.
Do wystudzonej masy dodać mąkę, sol, przyprawę do piernika, jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Masę dokładnie wymieszać, przełożyć do kamionkowego, szklanego, bądź metalowego naczynia. przykryć ściereczką lub obwinąć folią, w której należy zrobić dziurki. Odstawić do lodówki na 4-6 tygodni.
Ciąg dalszy nastąpi...
Źródło: Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz