Jeśli zostało wam trochę ciasta z piernika staropolskiego (dojrzewającego) I etap, to polecam przygotować pierniczki. Moje oblałam polewą czekoladową i przyozdobiłam śnieżynką cukrową.
Składniki:
- piernik staropolski (dojrzewający) I etap
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
po upływie ok. 5-6 tyg. ciasto na piernik staropolski wyjąć z lodówki i rozwałkować na ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 8-10 min. Studzić na kratce.
Czekoladę połamać i umieścić w garnuszku razem z masłem. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić.
Pierniczki maczać w polewie czekoladowej. Pierniczki trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku do skruszenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz