niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki staropolskie (dojrzewające) - etap II w polewie czekoladowej


Jeśli zostało wam trochę ciasta z piernika staropolskiego (dojrzewającego) I etap, to polecam przygotować pierniczki. Moje oblałam polewą czekoladową i przyozdobiłam śnieżynką cukrową.



Składniki:

po upływie ok. 5-6 tyg. ciasto na piernik staropolski wyjąć z lodówki i rozwałkować na ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 8-10 min. Studzić na kratce. 

Czekoladę połamać i umieścić w garnuszku razem z masłem. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić.

Pierniczki maczać w polewie czekoladowej. Pierniczki trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku do skruszenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...