Jeśli tak jak ja lubicie cebulę, a szczególnie naturalną słodycz wydobytą z niej po krótkiej obróbce termicznej, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Przez dużą zawartość cebuli, bułki długo utrzymują świeżość. Smakują nawet jedzone bez dodatków, jako wytrawna drożdżówka :)
Prawa autorskie
▼
czwartek, 31 października 2013
środa, 30 października 2013
Sałatka brokułowa z awokado
Dziś trochę wiosny na talerzu. Dobra dawka witamin dla organizmu zawsze się przyda, nawet w taki słoneczny i ciepły jesienny dzień jak dziś.
wtorek, 29 października 2013
Krem z dyni i pomarańczy
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a zarazem niezwykle aromatyczne danie.
Dodatek imbiru i ostrej papryki czyni ten krem mocno rozgrzewającym, a wydobyta
słodycz dyni za sprawą pomarańczy, tworzy naprawdę zgraną kompozycję. Zapraszam
do wypróbowania.
poniedziałek, 28 października 2013
Szarlotka z pianką
Przepis znalazłam w swoich zapiskach kuchennych, ale nigdy
wcześniej go nie robiłam. Chyba niektóre przepisy muszą „dojrzeć” zanim zostaną
zrealizowane i skonsumowane. Nie zawiodłam się, dlatego polecam i Wam.
piątek, 25 października 2013
Frittata z warzywami
Frittatę można zrobić na różne sposoby. Ja przygotowałam ją
na patelni z warzywami. Można ją także przygotować z najróżniejszych produktów:
z boczkiem, kiełbaską, brokułami, szparagami, czy po prostu z tym co akurat mamy w lodówce. Idealna na
pożywne śniadanie, szybki obiad lub ciepłą kolację.
czwartek, 24 października 2013
Bułeczki owsiane z miodem
Domowe bułeczki nie mają sobie równych. Odkąd zaczęłam piec
przeróżne bułki, już na te sklepowe nawet nie zwracam uwagi. Bułeczki owsiane z
miodem wypatrzyłam tutaj, jednak delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamieniając cześć mąki pszennej na orkiszową.
Wcale nie straciły na swojej delikatności, a przy tym pięknie rosną i pachną.
wtorek, 22 października 2013
Miruna w cieście z suszonymi ziołami
Ryby to dobry pomysł na pyszne danie dla osób niedysponujących dużą ilością
wolnego czasu, a jeść przecież trzeba i to nie byle co i byle jak.
Dziś propozycja rybki w cieście z dodatkiem suszonych ziół i kiełków
cebuli.
poniedziałek, 21 października 2013
Surówka z porem, marchewką i jabłkiem
Moja ulubiona surówka z dzieciństwa. Wyjadałam ją po cichu jeszcze przed obiadem i nie będę ukrywać, że po tylu latach robię to nadal.
piątek, 18 października 2013
środa, 16 października 2013
Pikantna zupa krem z dyni
Szał na dynie trwa i wcale mnie to nie dziwi, bo wyczarować z niej można przepyszne potrawy. Od słodkości po wytrawne dania. Przy tym jej intensywny i cieszący oko kolor potwierdza tezę, że "jemy oczami". Mnie ten szał również ogarnął i dlatego dziś pojawia się propozycja zupy kremu z dyni w wersji pikantnej. Zapraszam.
poniedziałek, 14 października 2013
Drożdżowe kwiatki z dżemem
Urocze, a zarazem przepyszne drożdżówki z ulubionym dżemem. Mięciutkie,
pachnące i nadziane darami lata. Wyrastają błyskawicznie, ale równie
błyskawicznie znikają ;)
piątek, 11 października 2013
Kurczak w brzoskwiniach
Lubię połączenie mięsa z wszelkimi owocami, wykończone lekką
nutą ostrości. Ten przepis powstał z połączenia moich ulubionych smaków, a przy
tym jest prosty i mało czasochłonnych. Idealny dla zabieganych lubiących dobrze
zjeść. Zapraszam :)
wtorek, 8 października 2013
Pasta z wędzonej makreli
Wersji na pasty z wędzonej makreli jest mnóstwo. Sama przyrządzam
ją często i na różne wariacje smakowe, bo ryby po prostu uwielbiam. Dziś przepis na pastę sałatkową z korniszonem. Zdrowa, smaczna i lekko chrupiąca.
poniedziałek, 7 października 2013
Fasolka po bretońsku
W dzieciństwie nie przepadałam zbytnio za tym daniem. Nie
grymasiłam, zjadałam, ale bez dokładek. Był taki czas, że nie jadłam jej już
bardzo długo i raptem zatęskniłam za jej smakiem. Odkryłam ją na nowo. Teraz
nie wyobrażam sobie mojego jesienno-zimowego menu bez tego dania. Sycące,
rozgrzewające, po prostu pyszne…
piątek, 4 października 2013
Cynamoniaki
Jeśli w domu unosi się zapach cynamonu, to dla mnie niewątpliwie
oznacza to początek jesienno-zimowych, długich wieczorów. Ma to swoje
uroki zwłaszcza, jeśli osłodzimy sobie ten czas pysznymi bułeczkami z
nadzieniem cynamonowym. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
środa, 2 października 2013
Czeko muffiny
Na dobry początek proponuję przepyszne muffiny czekoladowe. Niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe. Najlepsze są te jeszcze ciepłe. Zapraszam :)
wtorek, 1 października 2013
Powitanie
Nieśmiało i niepewnie, ale decyzja została podjęta.
joduha. kuchenna debiutuje!
Serdecznie zapraszam w moje skromne kuchenne progi.
joduha. kuchenna debiutuje!
Serdecznie zapraszam w moje skromne kuchenne progi.