Jak ją tylko
zobaczyłam od razu wiedziałam, że ją zrobię mimo, iż nie jestem wielkim
smakoszem tart przyrządzanych na słodko. W konsystencji jest dosyć zwarta, a w
smaku bardzo dobra, chociaż… jakbym miała przepis powtórzyć, to pewnie zamiast
lukru zrobiłabym wielką czapę z kremu np. budyniowego. Może wrzucicie ją na
listę Waszych świątecznych wypieków?
Prawa autorskie
▼
piątek, 29 listopada 2013
środa, 27 listopada 2013
Potrawka z kurczakiem po hawajsku
Jestem wielką fanką dań jednogarnkowych. W tygodniu są moim
zdecydowanym faworytem obiadowym. Argumentów przemawiających za tym jest sporo,
a to chociażby, że są szybkie w przygotowaniu, zawsze wychodzą i są niezwykle
aromatyczne.
Dziś propozycja potrawki z kurczakiem z nutą hawajską.
Słodko-pikantne połączenie smaków to dobry pomysł na rozgrzewkę organizmu w
taki dzień jak dziś. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wczorajszych opadach
śniegu, zrobiło się zimowo, a to przecież jeszcze jesień.
wtorek, 26 listopada 2013
Pałki z kurczaka w marynacie jogurtowej
Genialna i szybka w wykonaniu marynata, która sprawi, że
każdy kurczak będzie delikatny i
soczysty. Wystarczy ja wymieszać, wrzucić do niej mięso, odstawić na kilka
godzin, a ona za nas zrobi resztę roboty ;)
poniedziałek, 25 listopada 2013
Pierniczki brukowce
To już najwyższy pora na pieczenie pierniczków. Czas jaki
potrzebują, aby zmięknąć to minimum 1 miesiąc. Gdy zobaczyłam pierniczki
brukowce na jednym z blogów, postanowiłam bez namysłu zakasać rękawy i zabrać
się do pracy. W Internecie jest sporo wersji na te pierniczki. Tak naprawdę
można je wykonać z każdego przepisu na pierniczki, bardziej chodzi tu o sposób
ich ułożenia przed pieczeniem, aby przypominały kostkę brukową. Należy je
ułożyć blisko siebie, aby podczas pieczenia przytuliły się do siebie. Obowiązkowo
nadziane powidłami i polukrowane.
Moje już zamknęłam w szczelnym pojemniku, aby spokojnie
leżakowały do Świąt, chociaż zauważyłam, że zaczęły znikać w niewyjaśniony
sposób…
piątek, 22 listopada 2013
Pizza na grubym dyniowym spodzie
Pizza na grubym dyniowym spodzie. Tak, wiem, że to zaprzeczenie prawdziwej włoskiej pizzy, którą wyróżnia właśnie cienkie ciasto, ale moja z tą włoską nie ma nic wspólnego. Ja domową pizze uwielbiam na grubym spodzie, z masą dodatków, które wręcz spadają z ciasta. Ta akurat ma ich mniej, ale to bez znaczenia...
czwartek, 21 listopada 2013
Bułeczki dyniowe z ziarnami
Mój eksperymentalny wypiek i ku zdziwieniu bardzo udany.
Bułeczki wyszły mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Niestety nie wiem jak
długo utrzymują świeżość, chociaż pokuszę się o stwierdzenie, że dodatek puree
z pewnością zapewnia im dłuższe leżakowanie w chlebaku, ale u mnie to nie
przeszło, zniknęły zanim się obejrzałam.
środa, 20 listopada 2013
Szaszłyki z łososia i ananasa podane z sałatka z mandarynek
Lekkie i zdrowe danie, podane z pyszną słodką sałatką.
Sprawdzi się zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.
wtorek, 19 listopada 2013
Placuszki dyniowe na słodko
Tak to bywa zazwyczaj, że w tygodniu o śniadaniu się nie
myśli. I tak to bywa, że się je zjada w pośpiechu, albo się go nie zjada w
ogóle. Co innego w weekend, kiedy nic nas nie goni, wszystko wygląda inaczej,
nawet pierwszy posiłek może stać się prawdziwą ucztą. Dlatego na taką właśnie ucztę
proponuję puszyste placuszki dyniowe w wersji słodkiej. Pycha - nie mam nic do
dodania :)
poniedziałek, 18 listopada 2013
Miodowy kurczak z orzechami nerkowca
Bardzo aromatyczny słodko-pikantny kurczak z nutą orzechową.
Zdecydowanie dla miłośników miodu i czosnku, ale wyczuwalny jest tu niemal każdy
składnik tej potrawy. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam:)
piątek, 15 listopada 2013
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Błyskawiczna sałatka ze składników, które z pewnością
znajdą się w domowej spiżarce. Ryż można zastąpić z powodzeniem makaronem.
Smaki komponują się ze sobą idealnie. Dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu,
który został nam np. z obiadu.
środa, 13 listopada 2013
Surówka z białej rzepy, gruszek i marchwi
Błyskawiczna i bardzo smaczna surówka nie tylko do obiadu. Gruszki można zastąpić jabłkiem oraz wzbogacić jej smak dorzucając np. rodzynki. Możliwości jest wiele...
wtorek, 12 listopada 2013
Odrywane bułeczki z sosem pomidorowym i mozzarellą
Puszyste, zakręcone bułeczki z wytrawnym nadzieniem, które długo utrzymują świeżość. Hmm... w sumie nie ma to znaczenia, bo błyskawicznie znikają ;) Upieczone na moim ulubionym cieście. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na małą przekąskę.
piątek, 8 listopada 2013
Mini serniczki dyniowe
Mała
przyjemność na zbliżający się dłuższy weekend – mini serniczki dyniowe. Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki, ale ja go delikatnie zmodyfikowałam z
braku w domu m.in. śmietany kremówki, którą zastąpiłam
jogurtem greckim. Wcale nie straciły na swojej delikatności. Zmniejszyłam
również o połowę ilość cynamonu, który był dość mocno wyczuwalny w serniczkach.
Następnym razem spróbuje je zrobić na spodzie z pokruszonych ciasteczek
owsianych, bo przepis jest wart powtórzenia.
czwartek, 7 listopada 2013
Krem z selera
I zrobiła się zimna, deszczowa i ponura jesień, a
permanentny brak promieni słonecznych zaczyna chyba doskwierać większości z
nas. W takie dni po powrocie do domu nie ma nic lepszego niż miseczka dobrej,
rozgrzewającej zupy. Dlatego dziś zapraszam na krem z selera.
środa, 6 listopada 2013
Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Pikantne, dość konkretne nadzienie mięsno-warzywne
zapakowane w naleśnik i podpieczone z dodatkiem sera. Niby bez szaleństw, a
jednak uczta dla podniebienia. Nie robiłam ich wieki i w sumie nie wiem czemu...
to się musi zmienić :)
Zapraszam!
wtorek, 5 listopada 2013
Chałka dyniowa
Tym razem dynia wylądowała w chałkowym wypieku i muszę przyznać, że to był strzał w
dziesiątkę. Leciutka, puszysta, aromatyczna, no i ten słoneczny kolor…. takie śniadania mogę jadać codziennie :)
poniedziałek, 4 listopada 2013
Kurczak w czerwonym ryżu
Dziś propozycja dania jednogarnkowego. Jak to u mnie bywa w tygodniu, dania muszą być proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście smaczne. To akurat takie jest, a do tego często bywa podjadane bezpośrednio z garnka :) Fajna mieszanka prostych smaków. Pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, co o tej porze roku jest sporym atutem.
sobota, 2 listopada 2013
Naleśniki pszenne
Niby zwykłe naleśniki, niby banalne w wykonaniu, niby nic specjalnego i niby zawsze wychodzą, nawet robione "na oko". Zgodzę się, ale klasyka jest klasyką nawet w najprostszym wykonaniu.