Pyszne pieczywo nadziane niewielką ilością farszu z
pieczarek i cebulki. Doskonałe jako dodatek do zup oraz jako baza do kanapek. Sprawdzi
się także jako mała przekąska z dodatkiem ulubionego sosu :)
Prawa autorskie
▼
poniedziałek, 30 grudnia 2013
piątek, 20 grudnia 2013
Torcik makowy i życzenia
Kolejny przepis podpatrzony u Mamy. Ciasto makowe przełożone
kremem budyniowym to naprawdę zgrany duet. Przy tym jest proste w wykonaniu i
mało czasochłonne, a za to efekt zaskakujący.
Idealny na świąteczny stół. Może skusicie się na lekką odmianę?
Zapraszam :)
Zapraszam :)
środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po sułtańsku
Takie śledziki robi moja Mama. Przepis co prawda odtworzony z pamięci, bo nie raz z nią te śledzie przygotowywałam, ale równie udany. Jeśli nie mieliście okazji na skosztowanie takiej wersji to zapraszam do wypróbowania :)
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ryba po grecku
Praktycznie w ciągu roku tego dania nie jadam. Może dlatego,
że ryba po grecku nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. To
chyba m. in. takie małe kuchenne detale decydują o wyjątkowej oprawie Świąt.
Dziś zapraszam na moja klasyczną wersję ryby po grecku :)sobota, 14 grudnia 2013
Ciasto Stefanka
Kolejny słodki klasyk. Wieki nie jadłam tego ciasta, a tak
za nim przepadam. Krąży to ciasto pod różnymi nazwami, jednak w moim rodzinnym
domu była to zawsze STEFANKA. Pamiętam jak robiła je moja Mama i pamiętam, jak
jadłam je w określony sposób. Wyjadanie masy było zawsze na pierwszym miejscu!
czwartek, 12 grudnia 2013
Pierniczki bez leżakowania
Robię te pierniczki niezmiennie od 3 lat w ilościach
hurtowych. Napełnione pierniczkami słoiczki zawsze cierpliwie czekają na podróż
w nasze rodzinne strony. Owszem kuszą, aby je wcześniej skonsumować, ale już
zawczasu obwijam nakrętki ozdobnym papierem i sznurkiem, aby tylko ich nie
ruszać. Na razie metoda się sprawdza :)
Same pierniczki nie wymagają leżakowania, miękną
błyskawicznie, a i smakiem dorównują tym tradycyjnym. Jeśli macie wyrzuty
sumienia, że nie zdążyliście (tak jak ja) w tym roku nastawić ciasta na piernik
staropolski, to rozgrzeszcie się tym oto przepisem. Polecam!
środa, 11 grudnia 2013
Rybne pulpeciki w sosie chrzanowo-warzywnym
Zazwyczaj robię rybne kotlety na sposób tych tradycyjnych
mielonych, ale dzisiaj proponuję małą odmianę – pulpeciki rybne, które są bardzo
delikatne i lekkie, a dodatek chrzanu w sosie nadaje im charakteru i przełamuje
mdły smak. Polecam :)
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Muffiny piernikowe z powidłami
Puszyste, bardzo mięciutkie i pachnące świętami babeczki. Nadziane porządną porcją powideł. Szybka i smakowita alternatywa dla piernika, a przy tym prosta w wykonaniu. Polecam :)
sobota, 7 grudnia 2013
Pasta z makreli, twarogu i śliwek
Jak już wcześniej wspominałam, pasty rybne uwielbiam, więc
obok tej wersji nie mogłam przejść obojętnie. Wydawać by się mogło, że
połączenie tych smaków nie zagra ze sobą pięknej melodii, a jednak lubię się
rozczarować w tak miły sposób. Pasta wpisała się w nasze menu na stałe. Może i
w Wasze także?
czwartek, 5 grudnia 2013
wtorek, 3 grudnia 2013
Placki ziemniaczane z marchewką i ziarnami słonecznika
Kolejne kaloryczne danie. Jak szaleć do szaleć! Nie robię
placków ziemniaczanych często, ale jak już się za nie zabieram, to smażę je
wręcz hurtowo z nadzieją, że doczekają dnia jutrzejszego. Niestety, chęć
podjadania rozkłada na łopatki mój zdrowy rozsądek do takiego stopnia, że nawet
jak już mój żołądek krzyczy z przejedzenia, to i tak sięgam po jeszcze jednego i
jeszcze jednego….. i chyba w duchu staram się rozgrzeszać wmawiając sobie, że
przecież nie do końca są bombą kaloryczną (chociaż ociekają tłuszczem), bo
przecież jest w nich trochę darów natury….
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Lazania z sosem beszamelowym
Niby klastyczna wersja lazanii, ale
jednak każdy robi ją na swój sposób. Dziś moja najprostsza i oczywiście kaloryczna
:) wariacja tego dania. Tak, tak, KALORYCZNA, ale przecież każdy z nas ma takie małe słabości, które
nie zawsze muszą być pod słodką postacią ;)