Na dobry początek proponuję przepyszne muffiny czekoladowe. Niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe. Najlepsze są te jeszcze ciepłe. Zapraszam :)
Składniki na ok. 16 czeko muffinek:
- 280 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki mokre dodać do składników suchych i wymieszać do ich połączenia, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą do 3/4 wysokości.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min (do tzw. suchego patyczka).
Muffiny można udekorować według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz