Na dobry początek proponuję przepyszne muffiny czekoladowe. Niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe. Najlepsze są te jeszcze ciepłe. Zapraszam :)
Składniki na ok. 16 czeko muffinek:
- 280 g mąki pszennej
 - 90 g cukru
 - 2 łyżki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
 - 250 ml mleka
 - 125 ml oleju roślinnego
 - 2 jajka
 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki mokre dodać do składników suchych i wymieszać do ich połączenia, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą do 3/4 wysokości.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min (do tzw. suchego patyczka).
Muffiny można udekorować według własnego uznania.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz