środa, 2 października 2013

Czeko muffiny

Na dobry początek proponuję przepyszne muffiny czekoladowe. Niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe. Najlepsze są te jeszcze ciepłe. Zapraszam :)





Składniki na ok. 16 czeko muffinek:
  • 280 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki mokre dodać do składników suchych i wymieszać do ich połączenia, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą do 3/4 wysokości.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min (do tzw. suchego patyczka).

Muffiny można udekorować według własnego uznania.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...