Pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest sporo. U
mnie sprawdza się zazwyczaj jako szybka przekąska na niespodziewane spotkania,
wiec zawsze mam awaryjnie jakiś zapas tego ciasta w zamrażarce. Dziś proponuję
mini pizze z pomidorem i mozzarellą, obsypane moim ulubionym oregano.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mozzarella
- 1 pomidor*
- ulubione zioła
Składniki na sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- kilka kropli oliwy
- przyprawy: oregano i bazylia
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto francuskie podzielić na równe kwadraty. Każdy z nich
wysmarować niewielką ilością sosu. Na wierzch położyć plasterek pomidora oraz
plasterek mozzarelli. Obsypać ulubionymi ziołami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia w sporych odstępach. Boki każdego z kwadratów można
posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 12-15 min, aż się
zarumienią.
Smacznego!
*pomidor można wcześniej obrać ze skórki sparzając go wrzątkiem.
Smaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))
OdpowiedzUsuńSmaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))
OdpowiedzUsuńSmaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))
OdpowiedzUsuń