sobota, 6 grudnia 2014

Śledzie po kaszubsku


Macie ochotę na pysznego śledzia w pomidorowej marynacie?
Zapraszma na śledzie po kaszubsku.




Składniki:
  • 8-10 filetów śledzia
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy


Filety śledzia jeśli są solone, wymoczyć kilka godzin w wodzie, a następnie odsączyć i pokroić pod lekkim kątem w paski ok 3 cm.

W rondelku zeszklić na 2-3 łyżkach oleju pokrojoną w piórka cebule. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet oraz ziele angielskie i listek laurowy. Całość zlać olejem. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

W słoiku wykładać warstwami łyżkę marynaty i kawałki śledzi. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...