sobota, 7 lutego 2015

Kokosanki (bez tłuszczu)


Spisałam ten przepis wieki temu z jakiejś gazety niewiadomego pochodzenia i zbierałam się za ich zrobienie baaaardzo długo. Teraz żałuję, że receptura musiała tyle czekać, bo nie mam im nic do zarzucenia, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu.


Składniki (na ok. 30 szt.):
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Jajka ze szczyptą soli ubić przez kilka minut na puszystą masę. Dodać cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego i jeszcze raz ubić. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (można je lekko spłaszczyć) i układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 12-15 min.

Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...