Te bułeczki
piekłam już wielokrotnie. Niezawodny przepis z gwarancją smaku :)
Dodawałam do
niego już nie raz pestki słonecznika, albo siemię lniane, ale tym razem
postanowiłam odjąć trochę mąki pszennej na rzecz tej pełnoziarnistej. Po raz
kolejny się nie zawiodłam :) tylko z jednym minusem…. z roztrzepania zapomniałam
dodać soli…
Składniki (na
ok. 10 szt.)
- 300 ml letniej wody
- 14 g świeżych drożdży
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g marchwi, startej na drobnych oczkach
Przygotować
rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki pszennej + 50 ml wody) i odstawić do
wyrośnięcia. W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, sól oraz olej. Dodać
rozczyn, pozostałą wodę oraz startą marchew. Wyrobić dokładnie na gładkie i
elastyczne ciasto. Uformować kule i przykryć do podwojenia objętości ok. 1 - 1,5
h.
Po tym czasie
ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na kilka równych części. Z każdej
uformować kulę, oprószyć lekko mąką i odkładać na blachę oprószoną wcześniej
mąką. Przykryć ręczniczkiem i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Piec w temperaturze
200 stopni przez ok. 15 min. Ja dodatkowo przed samym wstawieniem do piekarnika
(już nagrzanego), spryskałam go wodą,
aby bułeczki miały bardziej chrupiącą skórkę. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz