wtorek, 4 sierpnia 2015

Tarta z czerwoną porzeczką i bezą


Jeśli mają być porzeczki to głównie w towarzystwie kruchego ciacha i czapy bezowej.




Składniki na ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 500 g porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej


Naczynie do zapiekania wysmarować masłem (dno i boki). Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę, dno nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na ok. 30-40 min. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Schłodzony ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ok. 20-25 min, ż się lekko zarumieni. W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać.

Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki i całość przykryć pianą z białek. Całość piec ok. 20 min. Jeśli beza zbyt szybko się rumieni, należy przykryć tartę folią aluminiową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...