piątek, 6 listopada 2015

Placki dyniowo-ziemniaczane


Jadacie? Lubicie?
Ja jem je bez opamiętania ;)


Składniki:
  • 500 g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dynię, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce do drobnych oczkach lub tarce do ziemniaków (ja poleciałam na łatwiznę i przepuściłam warzywa przez szatkownicę elektryczną z tarką do ziemniaków). Do masy wbić jajka, dodać mąkę oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Smażyć na oleju z obu stron, aż się zarumienią. Po usmażeniu można placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...