Są takie śniadania, które można jeść dzień w dzień - to szakszuka!
Do
pomidorów można dodać sezonowe warzywa np. paprykę, czy cukinię,
doprawić inaczej i za każdym razem mamy zupełnie nową odsłonę
śniadaniowych przyjemności.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- przyprawy: sol, pieprz, kurkuma, ostra papryka wędzona
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania
- awokado
Pomidory
naciąć na krzyż, sparzyć , a następnie obrać ze skóry. Pokroić w drobną
kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
łyżeczkę oliwy, dodać cebulę wraz z czosnkiem i lekko zeszklić, dodać
pomidory i dusić, aż się rozpadną, a sok lekko odparuje. Doprawić solą,
pieprzem, odrobiną kurkumy oraz papryką ostrą, wymieszać. W pomidorach
zrobić dołki i wbić w nie jajka. Posolić i popieprzyć. Przykryć patelnię
pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić, aż białka się zetną.
Przełożyć na talerze, wierzch obsypać natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać plasterki awokado.
Smacznego!
boskie sniadanie. zamawiam :)
OdpowiedzUsuń