wtorek, 12 stycznia 2016

Szakszuka - jajka na pomidorach


Są takie śniadania, które można jeść dzień w dzień - to szakszuka!
Do pomidorów można dodać sezonowe warzywa np. paprykę, czy cukinię, doprawić inaczej i za każdym razem mamy zupełnie nową odsłonę śniadaniowych przyjemności.


Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • przyprawy: sol, pieprz, kurkuma, ostra papryka wędzona

Dodatkowo:
  • natka pietruszki do posypania
  • awokado

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć , a następnie obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać cebulę wraz z czosnkiem i lekko zeszklić, dodać pomidory i dusić, aż się rozpadną, a sok lekko odparuje. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną kurkumy oraz papryką ostrą, wymieszać. W pomidorach zrobić dołki i wbić w nie jajka. Posolić i popieprzyć. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić, aż białka się zetną.
Przełożyć na talerze, wierzch obsypać natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać plasterki awokado.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...