czwartek, 24 marca 2016

Różowej marynowane jajka z farszem chrzanowym



 Wszystkie dobrego na te Święta!


Składniki na marynatę:
  • 2 duże buraki
  • 2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenek ziela angielskiego

Dodatkowo:
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól i pieprz

Buraki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki marynaty. Całość gotować ok. 15 min.. Wystudzić i przecedzić.
Do zimnej marynaty włożyć obrane ze skorupek jajka , tak aby były całe były w niej zanurzone (polecam słoik) i odstawić na ok. 1 h. Można dłużej, dla uzyskania intensywniejszego smaku oraz koloru.
Jajka przekroić na pól, wyjąć żółtko i rozgnieść widelcem. Dodać jogurt i chrzan, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz przełożyć na jajka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...