Wszystkie dobrego na te Święta!
Składniki na marynatę:
- 2 duże buraki
- 2 szkl. wody
- 3/4 szkl. octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- przyprawy: sól i pieprz
Buraki
dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i umieścić w garnku. Dodać
pozostałe składniki marynaty. Całość gotować ok. 15 min.. Wystudzić i
przecedzić.
Do zimnej marynaty włożyć obrane ze
skorupek jajka , tak aby były całe były w niej zanurzone (polecam
słoik) i odstawić na ok. 1 h. Można dłużej, dla uzyskania
intensywniejszego smaku oraz koloru.
Jajka
przekroić na pól, wyjąć żółtko i rozgnieść widelcem. Dodać jogurt i
chrzan, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz przełożyć
na jajka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz