Bardzo prosty i smaczny chleb na zakwasie żytnim. W smaku przypomina raczej ten pieczony na samych drożdżach, bo jest dość lekki i mało mięsisty.
Składniki ( na 1 duży lub 2 małe):
- 120 g żytniego zakwasu (aktywnego)
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 450 g wody
- 1 - 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soli
- 40 g płatków owsianych
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż uzyskają złoty kolor przestudzić.
Wymieszać
wodę z zakwasem, następnie dodać obie mąki, suche drożdże (ze świeżych
przygotować wcześniej rozczyn, mieszając drożdże z
odrobiną wody i mąki) oraz miód. Całość zmiksować lub dokładnie wyrobić
rękoma przez 7-8 min i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać uprażone
płatki owsiane oraz sól i zmiksować lub wyrobić rękoma całość przez ok. 5 min.
Miskę nasmarować lekko oliwą, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywcą i odstawić do podwojenia objętości na ok. 2 h.
Tak
wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz wyrobić i przełożyć do
natłuszczonej i obsypanej otrębami keksówki (lub uformować bochenek i
przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego). Przykryć folią i
odstawić do wyrośnięcia ok. 1 - 2 h.
Piekarnik
rozgrzać do 250 stopni, na dno postawić pojemnik żaroodporny z wodą lub
tak jak ja przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą. Keksówkę
umieścić w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni. Piec ok.
30-35minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz