poniedziałek, 19 września 2016

Muffiny ze śliwką


Sezon na pyszne śliwki zobowiązuje ;)



Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 0,5 szkl oleju rzepakowego
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • kilka śliwek

Dodatkowo:
  • 1/4 szkl. brązowego cukru


Śliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz sodę. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajka i śmietanę. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia się składników, dodając pokrojone śliwki.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić każdą do 3/4 wysokości, następnie wierzch obsypać brązowym cukrem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 20-25 min.



Źródło: Moje Wypieki (+ moje zmiany)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...