Szał na dynie trwa i wcale mnie to nie dziwi, bo wyczarować z niej można przepyszne potrawy. Od słodkości po wytrawne dania. Przy tym jej intensywny i cieszący oko kolor potwierdza tezę, że "jemy oczami". Mnie ten szał również ogarnął i dlatego dziś pojawia się propozycja zupy kremu z dyni w wersji pikantnej. Zapraszam.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 0,5 kg dyni
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do garnka
wrzucić pokrojoną dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i zalać bulionem.
Gotować do miękkości. W ty czasie na łyżeczce masła zeszklić cebulkę i czosnek.
Dodać do gotujących się warzyw. Chwilę gotować. Zmiksować całość i doprawić do
smaku przyprawami. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Ja proponuję wysmarzyć jeszcze boczek wędzony jest świetnym uzupełnieniem i wzbogaca smak wszystko pozostałe to identyczny przepis jak mój Grani
OdpowiedzUsuń