poniedziałek, 14 października 2013

Drożdżowe kwiatki z dżemem



Urocze, a zarazem przepyszne drożdżówki z ulubionym dżemem. Mięciutkie, pachnące i nadziane darami lata. Wyrastają błyskawicznie, ale równie błyskawicznie znikają ;)




Składniki (na 9 większych bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 45 g świeżych drożdży
  • 70 g masła miękkiego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
ponadto:

  • dżem
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże +  połowa mleka + łyżka cukru, 2-3 łyżki mąki). Ostawić do wyrośnięcia. Do miski dodać przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, masło oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie się ładnie odklejać od ręki. Jeśli będzie za lepkie można podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie podzielić na 9 równych części i uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, podsypując mąką. Naciąć brzegi jak na zdjęciu poniżej i uformować w kształt płatków kwiatowych. 



Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 15-20 min. Na środku każdej z bułeczek zrobić wgłębienie np. dnem małej szklanki i nałożyć dżem. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 min.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...