wtorek, 28 października 2014

Burgery rybne


Skoro były pyszne dyniowe bułki hamburgerowe, więc muszą być burgery. 
Tym razem zapraszam na wersję rybną.


Składniki na kotlety rybne (6 dużych kotletów) :
  • 500 g filetów rybnych bez ości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka na moczona w mleku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na sos jogurtowo cytrynowy:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ostawić na ok. 30 min do lodówki. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Filety zmielić, dodać cebulkę, kajzerkę uprzednio namoczoną i odciśniętą, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Wymieszać i uformować płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Przekrojone bułki zarumienić na patelni grillowej. Następnie obie połówki wysmarować sosem, położyć liść sałaty, łyżkę surówki z kapusty i ogórka, kotlet rybny, surówkę i całość przykryć połówką bułki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...