Skoro były pyszne dyniowe bułki hamburgerowe, więc muszą być burgery.
Tym razem zapraszam na wersję rybną.
Składniki na kotlety rybne (6 dużych kotletów) :
- 500 g filetów rybnych bez ości
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka na moczona w mleku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Składniki na sos jogurtowo cytrynowy:
- 150 ml jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 6 dyniowych bułek hamburgerowych
- liście sałaty
- surówka z kapusty i ogórka
- bułka tarta do panierowania kotletów
Filety
rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ostawić na ok.
30 min do lodówki. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Cebulę
drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Filety zmielić,
dodać cebulkę, kajzerkę uprzednio namoczoną i odciśniętą, natkę
pietruszki, przyprawy oraz jajko. Wymieszać i uformować płaskie kotlety,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Przekrojone
bułki zarumienić na patelni grillowej. Następnie obie połówki
wysmarować sosem, położyć liść sałaty, łyżkę surówki z kapusty i ogórka,
kotlet rybny, surówkę i całość przykryć połówką bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz