Tematyka ryb pozostaje.
Tym razem w prostej i lekkiej formie, bo zapieczona w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki.
Składniki:
- 500 g filetów rybnych bez ości
- skórka otarta z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, mięta
Filety rybne skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą,
pieprzem, skórka z cytryny oraz
przeciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
W rondelku rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Cebulkę drobno
posiekać i zeszklić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i chwilę podsmażyć. Wlać
passatę i gotować, aż nadmiar wody odparuje, a sos stanie się gęsty. Pod koniec
doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć filety rybne i zalać sosem pomidorowym. Piec
bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz