piątek, 31 października 2014

Paluchy wiedźmy




Już dawno chciałam je upiec, a skoro nadarzyła się okazja to czemu, by nie pochrupać upiornych paluchów, jednocześnie obgryzając im pazury?


Składniki (na ok.50 szt.):
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:
  • przepołowione migdały*
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Wrzucić masło i posiekać. Dodać jajko i olejek i całość szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 1h.

Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i formować małe wałeczki, podsypując odrobiną maki. Wałeczki powinny być nieco cieńsze niż nasze palec. Uformować palce o dowolnej długości. Na koniec każdego z nich wcisnąć połówkę migdała (jeśli dobrze wciśniemy migdał to po upieczeniu nie powinien odpaść, jeśli jednak tak się stanie, po upieczeniu można przymocować je za pomocą dżemu)  i zrobić nacięcia w miejscach stawów.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min. do zarumienienia. Po przestudzeniu ozdobić barwnikiem.

Smacznego!


Źródło: Internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...