wtorek, 4 listopada 2014

Pizza margherita


Coś z niczego, coś prostego :)



Składniki na ciasto:
  • 3  szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
  • 300 ml  passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano/bazylia

Dodatkowo:
  • 1 mozzarella


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. mąki + 1/2 szkl. mleka), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1 - 1,5 h.

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku gotować na wolnym ogniu passatę z oliwą, aż nadmiar wody odparuje, a sos stanie się gesty. Pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz ulubionymi ziołami.

Wyrośnięte ciasto, szybko wyrobić i rozwałkować na cienki placek (lub dwa mniejsze), podsypując odrobina mąki. Na wierzch rozsmarować sos i ułożyć plastry mozzarelli.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 12-15 min.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wow... wygląda super, porywam porcyjkę :))
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samodzielnie przygotowana jest zdecydowanie najlepsza:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...