środa, 5 listopada 2014

Zapiekanka mięsna pod purre dyniowo-ziemniacznym





 Jakiś czas temu pojawiła się bardzo podobna zapiekanka mięsna z puree ziemniaczanym.
Dziś przepis, który nieznacznie się różni od swojego poprzednika, a to za sprawą dodatku dyni w puree.
Niby mała zmiana, a smak już zupełnie inny.

Składniki na sos mięsno-pomidorowy:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, kurkuma

Składniki na puree dyniowo-ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, kurkuma

Dodatkowo:
  • 30 g zimnego masła


Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni, jogurt i wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku.

Mięso podsmażyć. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Chwilę podsmażyć. Dodać starkowaną na tarce marchew, pokrojoną w kostkę paprykę i całość zalać passatą. Dusić, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać kukurydzę. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką oraz szczyptą curry i kurkumy.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przelać sos mięsno-pomidorowy. Na wierzch wyłożyć puree dyniowo-ziemniacznae. Puree można wycisnąć szprycą. Na wierzch wyłożyć kawałki zimnego masła.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...