Dziś propozycja dania obiadowego – pyszna zapiekanka mięsna
z puree ziemniaczanym. Prosta w wykonaniu i wbrew pozorom mało czasochłonna, ale
efekt wyborny :) Zapraszam!
Składniki na farsz mięsny:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, bazylia
Składniki na puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,
odlać z wody. Jeszcze gorące ugnieść na puree. Dodawać partiami masło ucierając
na gładką masę. Pod koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić puree gałką
muszkatołową. Przykryć i odstawić.
Marchew cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną
kostkę, a marchew zetrzeć na grubej
tarce. Mięso mielone przesmażyć. Dodać
cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażać. Dodać
pomidory z puszki (jeśli są w całości to najlepiej je pokroić drobniej lub
rozgnieść) oraz kukurydzę. Dusić aż nadmiar wody odparuje. Doprawić do smaku
solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz oregano i bazylią.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć równo
połowę puree ziemniaczanego, następnie
mięso z warzywami, które przykrywamy drugą połową puree. Na wierzch wykładami
odrobinę masła.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min.
Smacznego!
super pomysł z tymi małymi porcyjkami :)
OdpowiedzUsuńzapiekanki z puree jeszcze nie robiłam :) ale zrobie! uwielbiam pyry! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Klasyczna angielska zapiekanka, bardzo lubiana przez mojego męża :) Idealna na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń