sobota, 22 lutego 2014

Zapiekanka mięsna z puree ziemniaczanym


Dziś propozycja dania obiadowego – pyszna zapiekanka mięsna z puree ziemniaczanym. Prosta w wykonaniu i wbrew pozorom mało czasochłonna, ale efekt wyborny :) Zapraszam!



Składniki na farsz mięsny:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, bazylia

Składniki na puree ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odlać z wody. Jeszcze gorące ugnieść na puree. Dodawać partiami masło ucierając na gładką masę. Pod koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić puree gałką muszkatołową. Przykryć i odstawić.

Marchew cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na grubej  tarce. Mięso mielone przesmażyć. Dodać  cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki (jeśli są w całości to najlepiej je pokroić drobniej lub rozgnieść) oraz kukurydzę. Dusić aż nadmiar wody odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz oregano i bazylią.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć równo połowę  puree ziemniaczanego, następnie mięso z warzywami, które przykrywamy drugą połową puree. Na wierzch wykładami odrobinę masła.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. super pomysł z tymi małymi porcyjkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiekanki z puree jeszcze nie robiłam :) ale zrobie! uwielbiam pyry! :D

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna angielska zapiekanka, bardzo lubiana przez mojego męża :) Idealna na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...