czwartek, 20 lutego 2014

Pieczarkowa z mięsem mielonym



Kremowa i sycąca zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsa mielonego. Myślę, że nie trzeba jej szczególnie polecać :)
Zapraszam!



Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego grubo mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, papryka słodka i ostra, natka pietruszki
  • 1 łyżka masła do podsmażenia


Na patelni  podsmażyć na rumiano mięso przyprawione solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Przełożyć na talerz.

Warzywa obrać. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać wodą ok. 1,5 l  i wstawić na mały ogień. Dodać listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. W ty czasie pokroić w grubsze plasterki pieczarki oraz por. Na patelni rozgrzać masełko i podsmażyć kolejno pieczarki  potem por. 

Do gotujących się warzyw dodać ok. 1/3 podsmażonych pieczarek.  Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i wyciągnąć listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Zmiksować na gładki krem. Dodać podsmażone wcześniej mięso mielone oraz pozostałe pieczarki i por. Zagotować i doprawić do smaku. Możną ewentualnie zabielić śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...