Kremowa i sycąca zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsa mielonego. Myślę, że nie trzeba jej szczególnie polecać :)
Zapraszam!
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego grubo mielonego
- 500 g pieczarek
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, papryka słodka i ostra, natka pietruszki
- 1 łyżka masła do podsmażenia
Na patelni podsmażyć
na rumiano mięso przyprawione solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Przełożyć
na talerz.
Warzywa obrać. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler
pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać wodą ok. 1,5 l i wstawić na mały ogień. Dodać listek
laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. W ty czasie pokroić w grubsze plasterki
pieczarki oraz por. Na patelni rozgrzać masełko i podsmażyć kolejno pieczarki potem por.
Do gotujących się warzyw dodać ok. 1/3 podsmażonych
pieczarek. Gdy warzywa będą miękkie,
zdjąć z ognia i wyciągnąć listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Zmiksować na gładki krem. Dodać podsmażone wcześniej mięso mielone oraz
pozostałe pieczarki i por. Zagotować i doprawić do smaku. Możną ewentualnie
zabielić śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz