piątek, 11 października 2013

Kurczak w brzoskwiniach



Lubię połączenie mięsa z wszelkimi owocami, wykończone lekką nutą ostrości. Ten przepis powstał z połączenia moich ulubionych smaków, a przy tym jest prosty i mało czasochłonnych. Idealny dla zabieganych lubiących dobrze zjeść. Zapraszam :)





Składniki:

  • 1 podwójny filet z pierś z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, curry, kurkuma


Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem oraz curry. Podsmażyć na oliwie. Podczas smażenia kurczaka obrać cebulkę i również pokroić ją w kostkę. Dodać do podsmażanego kurczaka wraz z przeciśniętym czosnkiem. Chwilę podsmażyć. Cały syrop z brzoskwiń wymieszać z koncentratem i wlać do kurczaka. Zgotować. Dodać kukurydzę oraz pokrojone w paseczki brzoskwinie z puszki. Można zabielić lekko sos jogurtem greckim. Doprawić według uznania kurkumą, papryką ostrą lub chilli. Podawać z ryżem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...