Lubię połączenie mięsa z wszelkimi owocami, wykończone lekką
nutą ostrości. Ten przepis powstał z połączenia moich ulubionych smaków, a przy
tym jest prosty i mało czasochłonnych. Idealny dla zabieganych lubiących dobrze
zjeść. Zapraszam :)
Składniki:
- 1 podwójny filet z pierś z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, curry, kurkuma
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić
solą, pieprzem oraz curry. Podsmażyć na oliwie. Podczas smażenia kurczaka obrać
cebulkę i również pokroić ją w kostkę. Dodać do podsmażanego kurczaka wraz z
przeciśniętym czosnkiem. Chwilę podsmażyć. Cały syrop z brzoskwiń wymieszać z
koncentratem i wlać do kurczaka. Zgotować. Dodać kukurydzę oraz pokrojone w paseczki
brzoskwinie z puszki. Można zabielić lekko sos jogurtem greckim. Doprawić
według uznania kurkumą, papryką ostrą lub chilli. Podawać z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz