czwartek, 21 listopada 2013

Bułeczki dyniowe z ziarnami


Mój eksperymentalny wypiek i ku zdziwieniu bardzo udany. Bułeczki wyszły mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Niestety nie wiem jak długo utrzymują świeżość, chociaż pokuszę się o stwierdzenie, że dodatek puree z pewnością zapewnia im dłuższe leżakowanie w chlebaku, ale u mnie to nie przeszło, zniknęły zanim się obejrzałam.



Składniki (na 7 szt.):
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 0,5 szkl. puree z dyni
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy/miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. mleka
  • garść ulubionych ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam, len, czarnuszka)

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2  łyżki maki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałe mąki, dodać sól, puree z dyni, oliwę, ziarna i wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde (bo puree jest mało wodniste) należy dodać odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie  ciasto szybko wyrobić i podzielić na równe części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na chwile do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i obsypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 13-15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...