Lekkie i zdrowe danie, podane z pyszną słodką sałatką.
Sprawdzi się zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.
Składniki (na 8 szt.):
- 400 g świeżego łososia
- 1 mały ananas
- 1 papryka (u mnie czerwona)
- sezam do obsypania
Marynata do łososia:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryki
Sałatka:
- pół ananasa
- 2-3 mandarynki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Patyczki do szaszłyków namoczyć ok. 30 min w wodzie.
Przygotować marynatę do łososia. Cebulkę pokroić drobną kostkę, czosnek
przecisnąć przez praskę. Połączyć z resztą składników. Łososia pokroić w
większą kostkę i wymieszać w marynacie. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. w
tym czasie można przygotować resztę składników do szaszłyków. Obrać ananasa i
pokroić w większą kostkę. Paprykę również pokroić na
podobną wielkość. Nabijać na
namoczone patyczki ananasa, łososia i paprykę. Obsypać sezamem. Szaszłyki piec
w 160 stopniach przez ok. 10 min. w połowie tego czasu szaszłyki przewrócić na
drugą stronę. Szaszłyki można także przyrządzić na grillu.
Przygotować sałatkę. Ananasa pokroić w słupki. Mandarynki
obrać i podzielić na cząstki. Dodać garść posiekanej natki pietruszki i
wszystko skropić sokiem z cytryny.
Gotowe szaszłyki podawać w sałatką.
Smacznego!
Z łososia ? Genialny pomysł !
OdpowiedzUsuń