Mała
przyjemność na zbliżający się dłuższy weekend – mini serniczki dyniowe. Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki, ale ja go delikatnie zmodyfikowałam z
braku w domu m.in. śmietany kremówki, którą zastąpiłam
jogurtem greckim. Wcale nie straciły na swojej delikatności. Zmniejszyłam
również o połowę ilość cynamonu, który był dość mocno wyczuwalny w serniczkach.
Następnym razem spróbuje je zrobić na spodzie z pokruszonych ciasteczek
owsianych, bo przepis jest wart powtórzenia.
Składniki (na 14 serniczków):
- 500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- pół szkl. drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szkl. puree z dyni
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Podane składniki wymieszać lub zmiksować, ale tylko do połączenia się składników, ponieważ masę serową można niepotrzebnie napowietrzyć, co spowoduje spore opadnięcie serniczków. Blachę do muf finek wyłożyć papilotkami i wypełnić je masą serową.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 25-30 min. (do ścięcia). Studzić w uchylonym piekarniku.
Swoje serniczki udekorowałam gorzką czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz