wtorek, 12 listopada 2013

Odrywane bułeczki z sosem pomidorowym i mozzarellą


Puszyste, zakręcone bułeczki z wytrawnym nadzieniem, które długo utrzymują świeżość. Hmm... w sumie nie ma to znaczenia, bo błyskawicznie znikają ;) Upieczone na moim ulubionym cieście. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i  na małą przekąskę.



Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 i 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Składniki na nadzienie:
  • 1 szkl. gęstej passaty pomidorowej
  • łyżeczka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • przyprawy: oregano, bazylia

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 2 łyżki mąki pszennej + cukier + mleko). Odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałe mąki, dodać resztę składników oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie do bułeczek. Passatę pomidorową wlać do garnuszka wraz z oliwą i dusić na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać przeciśnięte ząbki czosnku oraz oregano i bazylię. Ostawić do przestygnięcia. 
Gdy ciasto wyroście, szybko zagnieść ponownie i rozwałkować na prostokąt. Na wierzch wyłożyć sos i obsypać startą mozzarellą. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w grubsze plastry. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Układać bułeczki w tortownicy obok siebie. Odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem można bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać ziołami. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 min.
Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Super to wygląda! Jak spojrzałam to nie miałam pojęcia jak udało Ci się to zrobić, ale widzę, że nie jest to takie trudne :) Ale dla mnie pomimo to mistrzostwo świata, idealne na przyjęcie, żeby "zabłysnąć" hhihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) i wbrew pozorom szybkie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...